Okuma Nedir? Okuma Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

Bu yazımızda “Okuma Nedir? Okuma Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?” konusu ile ilgili anlatım yaptık. Hepinize iyi çalışmalar.

Okuma Nedir? Okuma Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

Okuma Nedir? Okuma Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

 

Yazılı veya elektronik ortamdaki metinleri anlamlandırmak için yapılan faaliyete okuma denir. Okumayı yalnızca metni çözümlemek olarak algılamamalı, metni hem göz ile anlamlandırma hem de metinde anlatılmak istenenleri algılamak, yorumlamak ve değerlendirmek olarak nitelendirebiliriz. Okumanın etkisi ve verimliliğini artıran başlıca yöntem ve teknikler şunlardır:

 

Okuma Yöntem ve Teknikleri

  1. Göz Atarak Okuma: Özellikle metin içerisinde bir sorunun cevabının arandığı durumlarda kullanılan yöntemdir. Okuyucu hızlı bir biçimde bir sorunun cevabını bulma ya da metin hakkında bir fikir edinme amacındadır. Balık okunur ve hızlı bir biçimde metin taranır.

 

  1. Özetleyerek Okuma: Bu yöntemin amacı metni ana hatları ile kısa ve öz olarak ifade edebilmektir. Okumaya başlamadan önce metnin konusu, ana fikri ve yardımcı fikirleri ile ilgili sorular belirlenir. Kafamızdaki soruların cevaplarını buldukça okumaya ara verilir ve cevaplar özetlenir. Bu sayede ana fikir, konu ve yardımcı fikirler anlamlı bir biçimde birleştirilmiş olur.

 

  1. Not Alarak Okuma: Bu okuma stratejisinde okuyucu daha sonra yararlanmak istediği bilgileri ya da unutmak istemediği noktaları not alır. Böylece okunanların unutulması önlenmiş olur. Okuyucu zaman zaman okumaya ara vererek önemli noktaları not alır.

 

  1. İşaretleyerek Okuma: Önemli görülen yerleri ve metnin anahtar kelimelerini belirlemek amacıyla kullanılan yöntemdir. Okuma esnasında önemli olduğu düşünülen yerler renkli kalemlerle çizilir.
  2. Tartışarak Okuma: Bu yöntemin amacı aynı metni okuyan diğer okuyucular ile bilgi paylaşımı, fikir alışverişi yapmak; ortak düşünceleri ve farklı düşünceleri belirlemektir. Bu sayede aynı metni okuyanlar birbirlerinin bakış açılarını fark etmiş olur. Bu yöntemin bir diğer faydası da insanların farklı düşüncelere saygı gösterme becerisi kazanmalarıdır.

 

  1. Eleştirel Okuma: Bu yöntemde okur metin ile ilgili sorular oluşturarak metinle ilgili olumlu ve olumsuz görüşlerini belirtir. Bu sayede okur metinle ilgili nesnel bir değerlendirme yapma imkanı bulmuş olur.

Dinleme Nedir? Dinleme Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

Konuşma Nedir? Konuşma Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

Yazma Nedir? Yazma Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.