Dinleme Nedir? Dinleme Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

Dinleme Nedir? Dinleme Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

Dinleme Nedir? Dinleme Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

İletişim ve öğrenmenin temel gerekliliklerinden birisi dinleme becerisidir. Dinleme kavramını gelen iletiyi doğru anlama, yorumlama ve değerlendirme olarak nitelendirmek  mümkündür.

 

Dinleme Yöntem ve Teknikleri

 

Toplumsal hayat içerisinde ya da eğitim vb. alanlarda başarılı olmak konuşma becerisi ile ilgili olsa da dinleme becerisi de başarılı olabilmek için bir o kadar gereklidir. Çünkü karşımızdaki insanların ne söylediklerini doğru anlayamaz ve yorumlayamazsak başarılı bir iletişim kurmamız mümkün olmaz. İşte bu yüzden bulunduğumuz ortam ve koşullara göre bazı dinleme stratejilerini kullanmamız gerekir. Dinleme stratejileri ve özellikleri şunlardır:

 

  1. Katılımlı Dinleme: Konuşmacı ve dinleyicinin aktif olduğu dinlemedir. Bu dinleme stratejisinde dinleyici anlamadığı yerleri sormak ya da konu ile ilgili kendi görüşlerini aktarmak için söz alarak konuşabilir. Kısacası dinleyici ile göz teması kurar ve gerekli yerlerde konuşmaya dahil olur.

 

  1. Katılımsız Dinleme: Katılımsız dinlemede dinleyici yalnızca konuşmacıya odaklanır ve kesinlikle konuşmacı ile sözel bir iletişime girmez. Bu dinleme stratejisinde dinleyen konuya ve konuşmacıya odaklanır.

 

  1. Not Alarak Dinleme: Bu dinleme stratejisinde dinleyici daha sonra yararlanmak istediği bilgileri ya da unutmak istemediği noktaları not alır. Böylece dinlenilenlerin unutulması önlenmiş olur.

 

  1. Empati Kurarak Dinleme: Dinleyicinin kendisini konuşmacının yerine koyarak onun bu konuşmayı yaparken neler hissettiğini anlamaya yönelik dinleme stratejisidir. Empati kurarak dinleme insanlara ön yargılı davranmanın önüne geçer.

 

  1. Yaratıcı Dinleme: Yaratıcı dinlemede dinleyici dinlediklerinden yola çıkarak yeni ve farklı düşünceler üretir. Yaratıcı dinleme katılımlı ya da katılımsız dinleme ile birlikte kullanılabilir.

Konuşma Nedir? Konuşma Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

Okuma Nedir? Okuma Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

Yazma Nedir? Yazma Yöntem ve Teknikleri Nelerdir?

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.