Kelimeleri Alfabetik Sıraya Dizme

Kelimeleri Alfabetik Sıraya Dizme

Kelimeleri Alfabetik Sıraya Dizme

 

Kelimeleri alfabetik sıraya dizme ya da diğer bir tabirle kelimeleri sözlük sırasına dizme ilkokul ve ortaokulda 5. sınıf öğrencilerimiz için önemli bir konudur. Çünkü bu konuyu iyi öğrendiğimiz zaman sözlük, atasözleri sözlüğü, yazım kılavuzu gibi alfabetik sıraya dayalı kaynaklardan en iyi ve hızlı şekilde yararlanabiliriz. Kelimeleri alfabetik sıraya dizerken dikkat etmemiz gerekenler şunlardır :

1. Kelimenin ilk harfine bakılır. ilk harfi alfabede en önde yer alan kelime sözlük sıralamasında en önce gelir. Mesela “araba ve kapı ” kelimelerini sıralarsak “araba” kelimesi alfabenin ilk harfi olan “A” ile başladığı için sözlükte daha önce gelir .

 

2. İlk harfler aynı olursa ikinci harflere bakılır ve ikinci harf hangisinde daha önce gelirse o kelime sözlükte daha önce gelir . ( Para ve perde kelimelerini sıralayacak olursak ilk harfler “P”direk ve aynı olduğu için ikinci harflere bakılır . A , E’den önce geldiği için para kelimesi perde kelimesinden önce gelir .

 

sözlük sırası

kelimeleri alfabetik sıraya dizme

 

3. İkinci harfler de aynı olursa bu sefer üçüncü harflere bakarız . Mesela ” kartal, kardeş, karşı” kelimelerini sıralarken ilk üç harfleri aynı olduğu için dördüncü harflere bakılır . Dördüncü harfler sırasıyla ” t, d, ş “dir. Bu yüzden kardeş il sırada , karşı ikinci sırada , kartal ise üçüncü sırada yer alır .

 

4. Harfler aynı olduğu sürece diğer harfe bakılır ve sıralama bu şekilde yapılır . 

Etiketler:

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    Dikiş ilaç iğne doktor